Vervolgcontroles

Het doel van deze controles is:

  • Uitwendige groei van de baarmoeder
  • Harttonen van de baby luisteren
  • Ligging van de baby bepalen vanaf 28 weken zwangerschap
  • Bloeddruk van de moeder controleren
  • Gewichtstoename van de moeder controleren
  • Beleving van de zwangere en het al dan niet ontstaan van bepaalde klachten bespreken
Vervolgcontroles

30 weken zwanger

Bij 30 weken zwangerschap wordt het ijzergehalte en glucose van het bloed gemeten door middel van een vingerprik. Als je een rhesusnegatieve bloedgroep hebt of de rhesus C factor is negatief, wordt er in de arm bloed afgenomen.

36 weken zwanger

Bij een termijn van 36 weken willen we graag zeker weten hoe de baby in de baarmoeder ligt. Om de ligging te bevestigen, wordt er rond deze termijn een zogenaamde liggingsecho gemaakt. De beste ligging voor een vaginale geboorte is de hoofdligging, liefst met een ingedaald hoofd. De indaling is minder belangrijk als het een tweede, derde (etc.) kind betreft. Bij een stuitligging (het hoofdje zit boven in de buik) kan de gynaecoloog proberen het kindje te draaien.

Bel ons altijd bij de volgende klachten:

  • Het voelen van beduidend minder kindsbewegingen na een termijn van 24 weken. Na het voelen van de eerste bewegingen van je baby kan het voorkomen dat je een aantal dagen geen, of minder bewegingen voelt. Wees niet ongerust, tot 24 weken is de baby nog klein en de spieren nog niet zo krachtig zodat je niet alle bewegingen aan de buitenkant van je buik voelt. Na een termijn van 24 weken mag je dit wel verwachten. Je voelt je baby nu elke dag goed bewegen. Later in de zwangerschap kun je merken dat het bewegingspatroon anders wordt door ruimtegebrek en door ontwikkeling van een slaap- en waakritme van de foetus. De frequentie van de bewegingen hoort echter hetzelfde te blijven.
  • Helderrood bloedverlies, meer dan een paar druppels. Als er rozig of bruin bloedverlies optreedt in de eerste 12 weken van de zwangerschap, is dit geen reden tot ongerustheid. Bij helderrood bloedverlies gedurende de hele zwangerschap willen we graag dat je ons belt.
  • Veel ongecontroleerd vochtverlies uit de vagina. Dit kan een teken zijn dat de vliezen zijn gebroken. Wij willen dit zo snel mogelijk weten als je nog niet je bevallingstermijn (37 weken) hebt bereikt.
  • Harde buiken vaker dan 5-6 keer per uur. Meestal zijn dit onschuldige harde buiken, maar soms kunnen ze overgaan in weeën. Ook kun je deze klachten krijgen bij indaling van de baby of bij een blaasontsteking. Wij kunnen dit onderzoeken.
  • Aanhoudende hoofdpijnklachten wel of niet in combinatie met het zien van sterretjes zien, misselijkheid, braken, vasthouden van veel vocht, aangetrokken bandgevoel ter plekke van de maag. Dit kunnen tekenen zijn van een stijgende bloeddruk.