Lifestyle

Andere websites

Lees ook eens het artikel van deverloskundige.nl over Rookvrij zwanger en bekijk de video over dit onderwerp.

Alcohol

Stel je voor dat je zwanger bent en alcohol gedronken hebt. Dan is de verhouding tussen alcohol en bloed in jouw lichaam bijna hetzelfde als in het lichaam van je baby. Als jij een glas wijn hebt gedronken, is jouw alcoholpromillage ongeveer 0,3. Maar dat van je baby dus ook. Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken. Alcohol blijft daarom langer in het bloed van je kind dan in jouw bloed. Daar komt bij dat een ongeboren baby negen maanden lang volop in ontwikkeling is. Die ontwikkeling kan worden verstoord door alcohol. Daarom is het beter helemaal niet te drinken als je zwanger bent.

Drugs

Net als alcohol en de schadelijke stoffen in tabakrook, komen drugs in het bloed van een ongeboren baby terecht. De risico’s hiervan verschillen. Elke moeder en elk kind reageert weer anders op de drugs. Ook hangen de risico’s af van het middel en van de fase in de zwangerschap. Het roken van hasj en wiet kan bijvoorbeeld een groeiachterstand en concentratieproblemen bij het kind veroorzaken. Speed en cocaïne kunnen ervoor zorgen dat de placenta tijdens de zwangerschap loslaat. Het gebruik van drugs is nooit veilig. Daarom is het advies om tijdens de gehele zwangerschap helemaal geen drugs te gebruiken. Voor meer informatie, lees deze brochure en neem een kijkje op deze website.

Lifestyle

Voeding

Houd je aan de richtlijnen

Door je aan de richtlijnen van het voedingscentrum te houden, krijg je al de benodigde voedingsstoffen binnen. Wil je ter ondersteuning van de voeding een vitaminepreparaat slikken, neem dan altijd een voor zwangere vrouwen.

Gezonde voeding en een gezonde gewichtstoename voor zwangere vrouwen vinden we als praktijk erg belangrijk. Je kan via onze praktijk meedoen aan een programma dat je helpt om een gezonde gewichtstoename te bereiken. Dit programma houdt rekening met je BMI, zodat je niet teveel, maar ook niet teweinig gaat bijkomen.

Om een gezonde gewichtstoename te bereiken is het van belang om veel groente te eten, te blijven bewegen, te weten wat je BMI is en daarbij weten hoeveel kilo`s gezond is om bij te komen.

Werken

Tijdens je zwangerschap mag je gewoon werken. Treden er lichamelijke beperkingen op, bespreek dit met je werkgever. Soms geven wij het advies om minder te werken of te stoppen met werken.De uiteindelijke beslissing ligt bij de bedrijfsarts. Zwangerschapsverlof start in de 34-36e week van de zwangerschap. Na de bevalling heb je recht op 10-12 weken verlof. In totaal zijn het 16 weken. Beval je voor de uitgetelde datum, dan heb je nog steeds recht op 16 volledige weken verlof.

Medicatie

Overleg altijd met de huisarts, de verloskundige of de apotheker voordat je medicijnen gaat gebruiken.