Belinstructies

Belinstructies

Belinstructies

Belinstructies
Belinstructies

Bel ons bij:

  • Het voelen van beduidend minder kindsbewegingen na een termijn van 24 weken. Na het voelen van de eerste bewegingen van je baby kan het voorkomen dat je een aantal dagen geen, of minder bewegingen voelt. Wees niet ongerust, tot 24 weken is de baby nog klein en de spieren nog niet zo krachtig zodat je niet alle bewegingen aan de buitenkant van je buik voelt. Na een termijn van 24 weken mag je dit wel verwachten. Je voelt je baby nu elke dag goed bewegen. Later in de zwangerschap kun je merken dat het bewegingspatroon anders wordt door ruimtegebrek en door ontwikkeling van een slaap- en waakritme van de foetus.De frequentie van de bewegingen hoort echter hetzelfde te blijven.
  • Helderrood bloedverlies, meer dan een paar druppels. Als er rozig of bruin bloedverlies optreedt in de eerste 12 weken van de zwangerschap, is dit geen reden tot ongerustheid. Bij helderrood bloedverlies gedurende de hele zwangerschap willen we graag dat je ons belt.
  • Veel ongecontrolleerd vochtverlies uit de vagina. Dit kan een teken zijn dat de vliezen zijn gebroken. Wij willen dit zo snel mogelijk weten als je nog niet je bevallingstermijn (37 weken) hebt bereikt.
  • Harde buiken vaker dan 5-6 keer per uur. Meestal zijn dit onschuldige harde buiken, maar soms kunnen ze overgaan in weeën. Ook kun je deze klachten krijgen bij indaling van de baby of bij een blaasontsteking. Wij kunnen dit onderzoeken.
  • Aanhoudende hoofdpijnklachten wel of niet in combinatie met het zien van sterretjes zien, misselijkheid, braken, vasthouden van veel vocht, aangetrokken bandgevoel ter plekke van de maag. Dit kunnen tekenen zijn van een stijgende bloeddruk.
Belinstructies

Bevalling

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op het spoednummer 06-25060029

Hieronder volgende de belinstructies voor de bevalling. Zie deze belinstructies als een richtlijn. Het is belangrijk om je eigen gevoel te volgen.

Begint de bevalling?

Denk je dat de bevalling begonnen is, maak dan gebruik van het spoednummer.

  • Weeën. Bel ons wanneer de weeën regelmatig om de 4-5 minuten komen, gedurende 1-2 uur, en de weeën zelf 60 seconden aanhouden. Is dit je eerste zwangerschap, dan kun je best deze 2 uur afwachten. Het begin van de bevalling verloopt meestal rustig. Verwacht je je tweede kindje, bel dan na een uur regelmatige en krachtige weeën.
  • De vliezen breken. Soms is er ineens een golf vruchtwater, soms alleen maar kleine beetjes. Kenmerkend is dat vruchtwater de hele dag door blijft lopen en dat je er geen controle over hebt. Normaal gekleurd vruchtwater is helder of iets rozig, je mag ons overdag direct bellen. Zijn je vliezen gebroken 's nachts en is het vruchtwater helder, wacht dan met bellen tot de volgende ochtend. Wanneer de baby in het vruchwater heeft gepoept ziet het vruchtwater bruin of groenig uit, dit noemen we meconium houdend vruchtwater. Bij meconium houdend vruchtwater of bij twijfel willen we graag dat je ons direct belt.
  • Helderrood bloedverlies. Een paar druppeltjes bloed, een "streepje" in het ondergoed of wat bloed met slijm is geen reden tot ongerustheid, dit kan horen bij de laatste weken van de zwangerschap of bij het begin van de bevalling. Twijfel je of de hoeveelheid wel normaal is, bel ons dan gerust.
  • Ongerustheid. Bij twijfel of vragen mag je natuurlijk altijd bellen.