Bel ons
Naar Instagram
Naar Facebook
lifestyle

Roken, drugs en alcohol

Wanneer je rookt tijdens de zwangerschap loopt je ongeboren baby allerlei risico's. Ook bij meeroken gelden dezelfde risico's. Door nicotine wordt de placenta aangetast. Hierdoor kan het kindje bij de geboorte ongeveer 300gram lichter zijn.Verder is er meer kans op vroeggeboorte en een loslatende placenta. Mogelijke gevolgen van een rokerige omgeving zijn: wiegedood, slechte weerstand tegen ziekten, allergieën en longaandoeningen. Voor meer informatie, zie onderstaande website.

http:// Zwangerschap & roken

http:// Zwanger & roken - Rookvrij zwanger, dat bevalt beter

http:// Zwanger & roken - filmpje Rookvrij zwanger

Stel je voor dat je zwanger bent en alcohol gedronken hebt. Dan is de verhouding tussen alcohol en bloed in jouw lichaam bijna hetzelfde als in het lichaam van je baby. Als jij een glas wijn hebt gedronken, is jouw alcoholpromillage ongeveer 0,3. Maar dat van je baby dus ook. Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken. Alcohol blijft daarom langer in het bloed van je kind dan in jouw bloed. Daar komt bij dat een ongeboren baby negen maanden lang volop in ontwikkeling is. Die ontwikkeling kan worden verstoord door alcohol. Daarom is het beter helemaal niet te drinken als je zwanger bent.

Net als alcohol en de schadelijke stoffen in tabakrook, komen drugs in het bloed van een ongeboren baby terecht. De risico’s hiervan verschillen. Elke moeder en elk kind reageert weer anders op de drugs. Ook hangen de risico’s af van het middel en van de fase in de zwangerschap. Het roken van hasj en wiet kan bijvoorbeeld een groeiachterstand en concentratieproblemen bij het kind veroorzaken. Speed en cocaïne kunnen ervoor zorgen dat de placenta tijdens de zwangerschap loslaat. Het gebruik van drugs is nooit veilig. Daarom is het advies om tijdens de gehele zwangerschap helemaal geen drugs te gebruiken. Voor meer informatie:

http:// zwangerschap & alcohol - roken - drugs

http:// zwangerschap & drugs

Voeding

Door je aan de richtlijnen van het voedingscentrum te houden, krijg je al de benodigde voedingsstoffen binnen. Wil je ter ondersteuning van de voeding een vitaminepreparaat slikken, neem dan altijd een voor zwangere vrouwen.

http:// zwangerschap & voeding

Gezonde voeding en een gezonde gewichtstoename voor zwangere vrouwen vinden we als praktijk erg belangrijk. Je kan via onze praktijk meedoen aan een programma dat je helpt om een gezonde gewichtstoename te bereiken. Dit programma houdt rekening met je BMI, zodat je niet teveel, maar ook niet teweinig gaat bijkomen.

Om een gezonde gewichtstoename te bereiken is het van belang om veel groente te eten, te blijven bewegen, te weten wat je BMI is en daarbij weten hoeveel kilo`s gezond is om bij te komen.

Werken

Tijdens je zwangerschap mag je gewoon werken. Treden er lichamelijke beperkingen op, bespreek dit met je werkgever. Soms geven wij het advies om minder te werken of te stoppen met werken.De uiteindelijke beslissing ligt bij de bedrijfsarts. Zwangerschapsverlof start in de 34-36e week van de zwangerschap. Na de bevalling heb je recht op 10-12 weken verlof. In totaal zijn het 16 weken. Beval je voor de uitgetelde datum, dan heb je nog steeds recht op 16 volledige weken verlof.

Sporten

Gedurende een gezonde zwangerschap mag er gewoon gesport worden, dit raden wij zeker aan. Door te sporten blijft het lichaam in goede conditie voor de bevalling. Beoefen je een sport waarbij jouw zwangere buik in gedrang kan komen, overleg dit dan met ons.

Seks

Seks mag tijdens de gezonde zwangerschap. Soms is er minder behoefte om te vrijen. Vaak gaat dit over na de eerste 12 weken.
Vooral in de laatste 10 weken van de zwangerschap kan het vrijen wat moeilijker zijn door de omvang van de buik, probeer dan andere houdingen uit

Medicatie

Overleg altijd met de huisarts, de verloskundige of de apotheker voordat je medicijnen gaat gebruiken.
 

Aanmelden

VERLOSKUNDIGE PRAKTIJK SCHOFFELEN VAN VLEUTEN
Concordiastraat 2a (hoek Raadhuisstraat)
6226 GD Heer

Telefoon (043) 3251075

Maastricht, met spreekuurlocaties en echo's in Heer, Daalhof, Amby, Brusselsepoort en Eijsden.

© 2020 Verloskundigen Maastricht KNOV kwaliteitsregister

Beoordeling door klanten:9,4/10 - 518 beoordelingen