Bel ons
Naar Instagram
Naar Facebook
info

Zaken om te regelen

Zorgverzekering

Als je kinderwens hebt, is het raadzaam de dekking van je zorgverzekering na te gaan voor zwangerschap, bevalling en kraambed. Verloskundige hulp (inclusief zwangerschapscontroles, thuisbevalling en kraambedcontroles) en echoscopisch onderzoek zitten in het basispakket. Een poliklinische bevalling zonder medische indicatie wordt niet standaard vergoed! Let op het eigen risico en op de dekking voorcouveuze-nazorg (extra gespecialiseerde kraamzorg nadat een couveuze-kindje thuiskomt)
Vergeet ook niet de vergoedingen van de kraamzorg na te kijken.
Geef na de bevalling aan de verzekeringsmaatschappij naam en geboortedatum van jullie kindje door, zodat het bijgeschreven kan worden op de polis.

Kraamzorg

Het aanvragen van kraamzorg kun je het best voor de 16e zwangerschapsweek doen. Je belt dan je zorgverzekeraar. In overleg wordt bepaald welk kraambureau ingeschakeld gaat worden (zie ook onze website onder Info-Links).
De kraamverzorgster verleent hulptijdens en direct na de bevalling.Dit is een vereiste voor een bevalling bij de verloskundige. Na de bevalling wordt er aan de hand van een indicatiesysteem bepaald hoeveel zorg-uren je maximaal kunt krijgen in de eerste week na de geboorte. Je mag zelf aangeven hoeveel uren je wenst tot een bepaald maximum. De uren worden verdeeld over de dagen.   

Aangifte

Binnen drie werkdagen na de geboorte, moet jullie baby aangegeven worden in het gemeentehuis in de gemeente waar het geboren is (dit is dus niet per definitie in de woonplaats). Meestal doet de vader dit. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan iemand anders,die getuige was van de geboorte, deze taak overnemen (oma, vriendin, verloskundige, arts, kraamverzorgster of student). Je zult van te voren een afspraak moeten maken om je kindje aan te kunnen geven.

Wat heb je nodig voor de aangifte?

Erkenning

Als je niet met de aanstaande vader bent getrouwd, dan zul je de erkenning van de ongeboren baby moeten regelen tijdens de zwangerschap. Dit doe je door samen naar het gemeentehuis te gaan en een formulier voor erkenning in te vullen. Tevens kan aangegeven worden welke achternaam het kind gaat krijgen. Ben je dit vergeten te regelen, dan krijgt het kind na de geboorte automatisch de achternaam van de moeder. Verder moet na de geboorte de ouderlijke macht geregeld worden, zodat de vader ook zeggenschap over het kind krijgt. 

Ben je getrouwd, dan zal de wettige echtgenoot de erkende vader worden van het kind. Samen beslissen jullie bij het eerste kind welke achternaam het krijgt. Volgende kinderen krijgen automatisch dezelfde achternaam.

Kraampakket

Dit heb je nodig voor de bevalling en het kraambed. De meeste verzekeraars regelen een pakket voor je, nadat je kraamzorg hebt aangevraagd. Soms moet je het zelf kopen. Bij de Groene Kruis Domicura-thuiszorgwinkel zijn ze compleet te koop. Wil je het zelf samenstellen, dan dien je te kopen:

Baby uitzet

De baby uitzet en andere zaken om te regelen:

De Consumentenbond heeft sinds kort op haar website een nieuw thema ingericht met een ruim aanbod aan informatie op basis van onderzoeken voor (aanstaande) ouders van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan: De ultieme babyuitzetlijst: http:// consumentenbond baby uitzetlijst  - wat heb je écht nodig voor je eerste kind? We vroegen bijna 1000 ouders wat ze op uitzetlijsten onmisbaar vinden. Met als resultaat: de ultieme babyuitzetlijst voor en door ouders. Deze en nog veel meer informatie is gratis en voor iedereen beschikbaar.

• Borstvoeding: feiten en fabels: http:// consumentenbond borstvoeding feiten en fabels 

• Zwanger: Waar heb ik recht op: http:// consumentenbond zwangerschapsverlof

• Zwanger: Dit moet je regelen: http:// consumentenbond zwanger dit moet je regelen

 

 

 

 

 

voor vertaling kunt u gebruik malen van https://translate.google.nl/

Aanmelden

VERLOSKUNDIGE PRAKTIJK SCHOFFELEN VAN VLEUTEN
Concordiastraat 2a (hoek Raadhuisstraat)
6226 GD Heer

Telefoon (043) 3251075

Maastricht, met spreekuurlocaties en echo's in Heer, Daalhof, Amby, Brusselsepoort en Eijsden.

© 2021 Verloskundigen Maastricht KNOV kwaliteitsregister